How I Met Your A.I.?
Ünlü Fizikçi Stephen Hawking, “yapay zeka insanlığın sonunu getirebilir.” derken, Yazar Yuval Noah Harari, “yapay zekayı cennet ya da cehennem yaratmak için kullanmak bize bağlı” diyor.
Peki Arafta Neler Oluyor?
Kişiliğimiz hakkında edinilen bilgiler genellikle daha önce satın alınan, araştırılan ürünlerin, benzer profildeki kişilerin araştırdıkları ya da satın aldıklarıyla bağlantı kurulması sonrasında elde ediliyor. Tavsiye teknolojileri, neye baktığımızı dinliyor ve ürünleri karşımıza çıkarıyor. Tercihlerimizle ilgili milyonlarca veriyi bir araya getirerek en isabetli öneriler sunuyor. Kaynak 1 (David Singleton Google Mühendislik Başkan Yardımcısı)
Büyük bir veri kümesinde veri madenciliği yapıp benzerlikler bularak kendi kurallarını belirlemesi öğretilir. Gerçek dünyadaki uygulamalardan örnek verecek olursak, cep telefonunuzdaki tüm fotoğrafların içinden kedi ve köpek resimlerinin saptanmasından, izlediğiniz dizileri örnek alarak size benzer dizi önerilmesi bu konuyu basitçe açıklamaktadır.
Yapay Zeka Sayesinde Kim Ne Kadar İleri Gidebilir?
Yapay zeka, “deep learning” dediğimiz öğrenme algoritmalarını önce taklit edip daha sonra da kendisi ilerleterek insan eli değmeden gelişmeye devam ediyor. Bugüne bakıldığında ise “isabetli öneri sisteminden” çok daha fazlası olduğunu ortaya koymaktadır. Kaynak 2 (Digitalage)
Google:
Arama motoru olarak tanıdığımız Google, yapay zeka teknolojisiyle kanser teşhisini çok daha kolay hale getirebilir! Yapay zeka sistemi, bilgisayarlı tomografi (CT) ile görülemeyen ve onkologların erken tanı koyamadığı hastalarda bile başarılı sonuçlar verdiğini belirtti. Google üretim müdürü Dr. Lily Peng, şirketin yıllık teknoloji konferansında yaptığı konuşmada, özellikle akciğer kanserinin erken teşhisinde yapay zeka erken tanı sisteminin kullanılabileceğini söyledi. Bu da hayatta kalma oranını yüzde 40 artırmaktadır. Kaynak 3 (İndigo Dergisi)
3 Büyükler: (Facebook & Instagram &Whatsapp)
Dünya genelinde 2.4 milyarın üzerinde kullanıcısı bulunan ve instagram ile WhatsApp uygulamalarının da sahibi olan Facebook, Ar-Ge çalışmalarını da sürdürüyor. Facebook Reality Labs tarafından finanse edilen yeni teknolojinin çalışma mantığı ise şöyle: Kullanıcılar önce kişinin kafatasına elektrotları yerleştiriyor, ardından insan beynindeki kelimelerin kodu çözülmeye başlıyor.
Bu deneyin sonuçlarını dünyayla paylaşan Facebook, yapay zeka teknolojisiyle insan beyninden geçen kelime veya cümlelerin başarıyla okunabildiğini ve metne dönüştürebildiğini kaydetti. Kaynak 4 (Hürriyet)
Tesla:
Tesla Motors ve SpaceX şirketlerinin kurucusu Güney Afrikalı iş insanı Elon Musk, NeuraLink adlı yeni bir şirket kurduğunu ve insan beynini bilgisayarın ara yüzlerine bağlayacak teknolojiler üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
Netflix:
Netflix’in yapay zeka algoritması kullanıcıların bıraktığı izlere göre şekillenmektedir. Üyelerin seçtikleri filmleri, dizileri, içerikleri ve bunların ne kadar süreyle izlediklerini günün trendlerine uygun olarak analiz ederek buna göre üyelere isabetli öneri modeli oluşturur. Hatta sevdiğiniz türlere göre size dizi tavsiyesi verirken dizi görsellerini bile sizin sevdiğiniz tarza uygun olarak göstermektedir.
Netflix, Stranger Things dizisiyle ilgili 9 farklı poster hazırladı. Korku türü seven birisine başka bir posteri, bilim kurgu seven birisine ise başka bir posteri görmektedir.
Spotify:
Spotify’ın algoritması, karmaşık bir kullanıcı ağının ve bireysel tercihlerin başkalarıyla benzer verileri eşleştirmek için nasıl kullanılabileceğini gösterir. Algoritmanın güzelliği, katı olmaması, her haftaya uyum sağlaması ve kullanıcının akılda kalmasına uygun şarkıları önermek için kullanıcının akış geçmişinde değişiklik yapmasıdır. Kaynak 5 (Cornell Universitesi)